Vaaliteemani löydät täältä

Tällä sivulla esittelen vaaliteemojani. Seuraathan sivujani säännöllisesti, sillä teemani täydentyvät kampanjan aikana. Teemojen lisäyksestä kuulet myös somen puolella, joten liity seuraamaan rohkeasti matkantekoani kohti eduskuntaa.

Minulle on tärkeää…

 

ITSENÄINEN JA HYVINVOIVA SUOMI

Meille 60-luvulla syntyneille itsenäinen Suomi on itsestäänselvyys. Sodan käyneet isovanhemmat eivät itsenäisyystaistelusta juuri puhuneet. 2000-luvulla sotaveteraanit ja lotat ovat saaneet arvonkorotuksen – ansaitusti. Perheen kasvaessa ja globalisaation tuodessa muun maailman yhä lähemmäksi, arvostan isänmaatani, sen arvoja, asenneilmapiiriä ja keskinäistä luottamusta yhä enemmän.

Hyvinvointivaltio-Suomi ei ole itsestäänselvyys. Tehdään työtä sen eteen ja pidetään toisistamme huolta. 

Ihmisarvo

Jokainen ihminen on laulun arvoinen, jokainen elämä on tärkeä!

Ei ole ihmisroskia eikä roskaihmisiä. On erilaisia ihmisiä omissa ympyröissään, yhteisöissään ja elämäntilanteissaan. On erilaisia arvoja ja arvostuksia, on hyvin- ja pahoinvointia. 

Suomi on hyvinvointivaltio, jossa kansalaisten kahtiajako voimistuu päivä päivältä. Meidän hyväosaisten velvollisuus on pitää huolta siitä, että hyvinvointivaltion reunalle joutuneet ihmiset eivät putoa lohduttomuuden ja epätoivon kuiluun. 

Vanhat suomalaiset sen tiesivät: Tunne oma tilasi, anna arvo toisellekin.

Vastuunkanto

Jokaisessa meissä asuu pieni vastuunkantaja tai -pakoilija. Toimiva yhteiskunta tarvitsee niitä ”juhtia”.

Jokainen voi aloittaa vastuuharjoitukset omasta itsestään; arkipäivän sujuminen, työn ja opiskelun hoitaminen, henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista huolehtiminen, ilon ja onnen elementtien löytäminen.

Vastuunkanto on helppo ulottaa läheisin ihmisiin, perheenjäseniin, harrastustovereihin, samoin ajatteleviin. Entä sitten, kun pitäisi pitää huolta epämiellyttävistä ihmisistä – niistä, jotka tulevat muualta, ajattelevat eri lailla, haisevat pahalta tai käyttäytyvät kummallisesti?

Yhteisön arvo mitataan sillä, miten se kohtelee sairaita, onnettomia, vähäosaisia. Siksi haastan Sinut vastuunkantotalkoisiin! Aloita itsestäsi ja avaa mielesi myös muiden hädälle ja vaikeuksille. 

Onnellisuus

Ihmisen tärkein tehtävä tässä maailmassa on olla onnellinen ja lisätä muidenkin onnellisuutta. Hyvät teot, ajatukset, energia – ole itse oman onnellisuutesi seppä.

Onnellisuus löytyy pienistä asioista. Mene metsään, nauti taiteesta ja kirjoista, ilahdu läheisten ihmisten tapaamisesta. Paloittele isot ahdistavat asiat pienemmiksi ja iloitse jokaisesta pienestä onnistumisesta.

Joskus ei pysty olemaan onnellinen – pilvistä ei löydy pienintäkään hopeareunusta, ei pitkään aikaan. Pyydä silloin apua. Perheeltä, ystäviltä, mielenterveystoimistosta, seurakunnilta, vertaisryhmiltä. Älä jää yksin.

Rakasta itseäsi niin voit rakastaa muitakin.

elämä on laiffii

Positiivinen elämänasenne kantaa vaikeidenkin aikojen yli. Karjalassa sanottiin, että ”Ilo pintaa vaik syvän märkänis”. Jäyhät pohjalaisetkin irrottelevat: ”Kylän kohoralla komiasti, vaikka mettällä vähän kompuroottooki”.

Jämpsän mummo opetti asennetta: ”Tulii ja mänii, Jämpsän ja Korplahen välii. Potkii ja pierii pitkin välii ja siinä se päevä taas mänii.”

Että sillä lailla.

Osallisuus

Yhteistyö on taitolaji, mutta osallisuus on yksi onnellisuuden elementeistä. Mitä osallisuus merkitsee Sinulle? Minulle se tarkoittaa mm. ihmisten välistä kanssakäymistä, yhteisöissä ja yrityksissä toimimista,  yritysten ja muiden toimijoiden välistä yhteistyötä. 

Myös kuntien ja valtion hallinnossa panostetaan osallistamiseen. Välineinä käytetään niin tietotekniikan uusimpia työkaluja kuin kokoontumisia, info-tilaisuuksia ja haastatteluja. Aina välillä tuntuu, että osallistaminen ei onnistu tai on päälleliimattua pakkopullaa. 

Osallisuus on etuoikeus ja siksi kannattaa osallistua; tuoda mielipiteensä, toiveensa ja tarpeensa julki. Tuntea olevansa osa ihmisten yhteisöä.

Työ on parasta sosiaaliturvaa

Työ on iloni ja intohimoni. Joskus jopa niin, että perhe valittaa asiasta. Osittain työorientoituneisuuttani selittää se, että esikoisen kuoleman jälkeen v. 1990 töihin pääseminen ja oppilaitosyhteisön jäseneksi pääseminen pelasti mielenterveyteni. Minulla on ollut onnea siinä, että kohta kolmenkymmenen vuoden ajan työtehtäväni ovat olleet sellaisia, että olen voinut muokata ja toteuttaa niitä oman näkemykseni mukaan.

Kaikilla ei ole yhtä hyvin. Sen sijaan, että työ antaisi onnistumisen kokemuksia ja iloa elämään, se voi kuormittaa, ahdistaa ja itkettää. Työ voi olla pakollinen paha, jonka avulla maksetaan laskut.

Ja entä silloin, kun työtä ei ole – ei vaikka kuinka olisi aktiivinen. Tai kun ei ole haluakaan etsiä töitä. Eläähän tässä vähemmälläkin.

 

Asenne ratkaisee

Sanotaan, että me suomalaiset olemme peruspessimistejä; kun ei mitään odota, niin ei pety. MInusta suurin osa ihmisistä on optimisteja; miten muuten sitä jaksaisi joka aamu nousta ja ottaa vastaan uuden päivän haasteet!

Tutkimusten mukaan me kannamme perimässämme tiettyjä reaktiomalleja, joiden mukaan meitä voidaan luokitella sangviiniseksi, flegmaattiseksi, koleeriseksi, melankoliseksi tai vaikka hysteeriseksi persoonallisuustyypiksi.  Lapsena ja nuorena opitut tavat vaikuttavat myös tapoihinmme toimia. 

Minä väitän, että omalla asenteella voi vaikuttaa siihen, millaisessa maailmassa elää. Jokaisessa pilvessa on hopeareuna, jokaisesta vastoinkäymisestä voi ottaa oppia, kun ovi sulkeutuu, niin jossain avautuu ovi tai ikkuna… Positiivinen maailmankatsomus ei tarkoita vain vaaleanpunaisia silmälaseja vaan myös kykyä katsoa ikäviäkin tosiasioita silmiin. Asennetta voi opetella. Voi päättää, että tänään etsin hyvän puolen jokaisesta vastaantulevasta ihmisestä tai asiasta. Tai voi päättää, että tänään menen peiton alle villasukat jalassa, itken ja syön suklaata, mutta huomenna tartun töihin ja teen maailman valmiiksi!

Kysyttävää?

Tule käymään

Jyväskyläntie 848, 42100 Jämsä

Soita minulle

+358 45 651 1405

Ainutlaatuinen tilaisuus tarjolla

Tilaa Tarja tupailtaan ilmaiseksi!

HUOM! Tarjous on voimassa vain rajoitetun ajan!

© Tarjauusipaasto.fi

Developed and designed by